testiramo recepte

Najsočnije i najjednostavnije vegetarijanske lazanje

U ovom članku, otkrit ćemo ti tajnu pripreme savršenih vegetarijanskih lazanja koje su odobrili svi naši prijatelji mesojedi, pa se nadamo da će se svidjeti i tebi. Izvana tako hrskave, a iznutra presočne! A što je najvažnije od svega, vrlo jednostavne su za napraviti! Krenimo redom.

Rivista.hr

U svijetu gdje je svjesnost o zdravoj prehrani i održivom načinu života sve prisutnija, vegetarijanske lazanje ističu se kao savršen spoj ukusne i hranjive kuhinje. Ovo jelo, koje je svojevremeno bilo sinonim za bogatu mesnu štrucu između slojeva mekanog tijesta, danas doživljava svoju renesansu u vegetarijanskoj varijanti.

Vegetarijanske lazanje su fantastičan način za uključivanje više povrća u prehranu, ali i izvanredan primjer kako tradicionalna jela mogu biti transformirana u nešto novo i uzbudljivo, prilagođeno modernom dobu i različitim prehrambenim potrebama.

U ovom članku, otkrit ćemo ti tajnu pripreme savršenih vegetarijanskih lazanja koje su odobrili svi naši prijatelji mesojedi, pa se nadamo da će se svidjeti i tebi. Izvana tako hrskave, a iznutra presočne! A što je najvažnije od svega, vrlo jednostavne su za napraviti! Krenimo redom.

Prvo u lov na sljedeće sastojke:

  • 2 manja luka ili 1 veliki luk
  • 2 mrkve
  • 2 tofu-a
  • 1 passata (ne treba više od 600g)
  • Otprilike 30 dkg gaude ili 2-3 vrećice mozzarelle
  • Začini: lovor, bosiljak, origano, vegeta, sol, papar, muškatni oraščić i što god ti duša poželi
  • Bešamel sos (može gotovi)
  • Kore za lazanje
  • Dobra volja

Najlakše vegetarijanske lazanje:

Započni pripremu svojih neodoljivih vegetarijanskih lazanja tako što ćeš pritisnuti tofu kako bi iz njega izašlo što više vode. Stavi nešto teško na tofu, poput knjige ili tanjura, da se dobro ocijedi. Dok se tofu cijedi, zagrij malo ulja u tavi i lagano prodinstaj luk do zlatno-smeđe boje. Dodaj fino izrendanu mrkvu i miješaj dok povrće ne omekša.

Sada se posveti tofuu. Smrvi ga prstima ili vilicom u sitne komadiće, te ga dodaj u tavu s lukom i mrkvom. Za bogatiji okus, pospi smjesu passatom. Mali trik: isperi pakiranje od passate vodom i tu vodu dodaj u smjesu. Tako ćeš iskoristiti svu rajčicu koja dođe u pakiranju. Začini smjesu po svom ukusu i ostavi da se krčka na laganoj vatri najmanje 30 minuta, dok smjesa ne postane gusta i većina tekućine ispari.

Sada dolazi zabavni dio - slaganje lazanja! Počni tako što ćeš dno tepsije premazati slojem bešamel umaka. Na umak položi prvu koru za lazanje, zatim opet bešamel, pa smjesu tofua i na kraju pospi sirom. Nastavi redati slojeve – koru, bešamel, tofu, sir – dok ne potrošiš sve sastojke. Završni sloj neka bude bešamel umak.

Prekrij tepsiju aluminijskom folijom i peci lazanje u prethodno zagrijanoj pećnici na 200-220 stupnjeva Celzijusa otprilike 40 minuta. Nakon toga, ukloni foliju, pospi izrendanim sirom i vrati u pećnicu na dodatnih 15 minuta. Kada lazanje poprime zlatno-smeđu boju, spremne su za posluživanje. Uživaj u svakom zalogaju ovog neodoljivog vegetarijanskog remek-djela i pripremi se za titulu majstora vege lazanja!

Video recept:

@klaskalica

najukusnije vegeterijanske lazanjyyyyyceee approved by mesojedi oko mene! ✨

♬ ITALIAN RESTAURANT 1 - Cavendish