testiramo recepte

Najlakše i najukusnije cimet rolice

Rivista.hr

Cimet rolice su više od peciva - one su cijelo zimsko iskustvo i vibe Božićnog perioda. Kad ih pravite cijela kuća vam miriše na udobnu zimu, a mi vam donosimo najjednostavniji recept za najmekše cimet rolice.

Ovo je sve što će vam trebati:

Tijesto

350g glatkog brašna 

50g šećera

Pola male kaškice soli

180ml mlijeka

45g maslaca

Paketić kvasca

1 veće jaje

Punjenje

45g maslaca - omekšanog na sobnoj temperaturi

70g smeđeg šećera

1 jušna žlica cimeta

Kremasta glazura

115g sirnog namaza sobne temperature

2 jušne žlice maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi

80g šećera u prahu

1 čajna žličica vanilija ekstrakta

Pa krenimo korak po korak!



Upute

  1. Pripremite tijesto: Pomiješajte brašno, šećer i sol u velikoj zdjeli. Stavite na stranu.

  1. U zdjeli otporne na toplinu kombinirajte mlijeko i maslac. Zagrijte u mikrovalnoj ili na štednjaku dok se maslac ne otopi, a smjesa postane topla na dodir (oko 43°C, ne više). Umutite kvasac dok se ne otopi. Uliti smjesu u suhe sastojke, dodati jaje i miješati čvrstim gumiranim lopaticama ili drvenom žlicom ILI koristiti mikser s nastavkom za tijesto na srednjoj brzini. Miješajte dok se ne formira mekano tijesto.

  1. Premjestite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu. Pobrašnjavajući ruke, mijesite tijesto 3-5 minuta. Trebali biste dobiti glatku kuglu tijesta. Ako je tijesto vrlo mekano ili ljepljivo, možete dodati malo više brašna. Stavite ga u lagano namazanu zdjelu, labavo prekrijte i ostavite da odmara oko 10 minuta dok pripremate sastojke za punjenje.

  1. Nadjenite rolice: Nakon 10 minuta, razvaljajte tijesto u pravokutnik od 36×20 cm. Razmažite omekšali maslac odozgo. Pomiješajte cimet i smeđi šećer. Posipajte po cijelom tijestu. Zamotajte tijesto kako biste dobili valjak duljine 36 cm. Narežite na 10-12 jednako velikih kiflica i posložite ih u lagano namazanu tepsiju.

  1. Dizanje: Prekrijte tepsiju aluminijskom folijom, prozirnom folijom ili čistim kuhinjskim ručnikom. Dopustite kiflicama da rastu na relativno toplom mjestu 60-90 minuta ili dok se ne udvostruče.

  1. Pecite rolice: Nakon što su rolice udvostručile veličinu, zagrijte pećnicu na 190°C. Pecite 24-27 minuta, ili dok lagano ne porumene. 

  1. Pripremite glazuru: U srednjoj zdjeli pomoću ručnog ili stajaćeg miksera s nastavkom za tijesto ili metlicom, tucite krem ​​sir na visokoj brzini dok ne postane glatko i kremasto. Dodajte maslac i tucite dok ne postane glatko i sjedinjeno, zatim umutite šećer u prahu i vaniliju dok se ne sjedini. Koristeći nož ili lopaticu za glazuru, razmažite glazuru preko toplih kiflica i poslužite odmah.

Dobar Vam tek!