Dopustite da vam predstavimo savršenu božićnu poslasticu - integralne heljdine kekse bez glutena koje nam je kreirala magistra nutricionizma i chefica Stela Kordić, autorica bloga Stela's Food Stories.
Ovi prefini i jako jednostavni bezglutenski keksići napravljeni su od cjelovitih sastojaka sa smanjenim udjelom šećera. A osim što nemaju glutena, ovi božićni keksići su pogodni i za vegane.
No, znate li što je zapravo heljda?
Heljda je biljka s jestivim, bezglutenskim sjemenkama zanimljivog, orašastog okusa. Iako je dominacijom pšenice skoro pala u zaborav, ponovno se vraća u “modu”. I to s dobrim razlogom!
Heljda je odličan izvor vlakana, minerala i antioksidansa, a sadrži i manju količinu visokokvalitetnih proteina. Ako se redovito konzumira, može imati cijeli niz pozitivnih učinaka na probavu, zdravlje srca, kao i regulaciju šećera u krvi.
Što vam sve treba za ove jednostavne božićne kolačiće?
Glavni sastojak ovih božićnih keksića je integralno heljdino brašno. Uz to će vam trebati namaz od badema, bademovo brašno, kokosovo ulje, kokosov šećer i chia sjemenke. Zahvaljujući bademima, ove hrskave božićne poslastice imaju bolji omjer zasićenih i nezasićenih masti. U usporedbi sa sličnim božićnim receptima imaju i manji udio šećera.
Naravno, osim što su nutritivno bogatija verzija od klasičnih keksa od prhkog tijesta, ovi božićni keksići su i neizmjerno ukusni. Dodatak badema i heljde im daje specifičan orašast okus, a kokosov šećer naznake karamele.
Izvana hrskavi, a unutra mekani - keksići po svačijem guštu.
Jednostavni božićni keksi od heljde: Recept
1. korak
Pomiješajte cijele chia sjemenke s toplom vodom i ostavite ih da se namaču 10-15 minuta dok ne poprime želatinoznu teksturu. A u zasebnoj zdjeli jednoliko pomiješajte heljdino brašno, prašak za pecivo, bademovo brašno i sol.
2. korak
Kokosovo ulje otopite na laganoj vatri te ostavite da se malo ohladi. Zatim ga u zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte s kokosovim šećerom, namazom od badema i chia jajem. Miksajte dok se sastojci ravnomjerno ne sjedine.
U smjesu postupno dodajte suhe sastojke te miksajte dok tijesto ne poprimi jednoliku, mrvičastu strukturu.
3. korak
Zatim tijestu dodajte hladnu vodu. Miješajte dok se tijesto ne počne sjedinjavati u jednu masu.
4. korak
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i malo spljoštite kako bi ga kasnije mogli lakše razvaljati. Ohladite tijesto najmanje 1 sat u hladnjaku.
5. korak
Zagrijte pećnicu na 160 °C.
Ohlađeno tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje. Po želji ga podijelite na pola radi lakšeg rukovanja. Izrežite kekse željenim oblicima. Izrezane keksiće slažite na protvu obloženu papirom za pečenje. Preostalo tijesto vratite u hladnjak da se stegne.
6. korak
Kekse pecite na 160 °C, 15-20 minuta ili dok rubovi ne poprime blago zlaćastu boju. Kad su pečeni, ostaviti ih da se ohlade na protvi. Dok su vrući, keksi su mekani; kako se hlade postaju kompaktniji i hrskaviji.
Kad su spremni za posluživanje, pospite kekse ksilitolom ili šećerom u prahu i uživajte!
Ako su vam se svidjeli keksi…
Ako su vam se svidjeli ovi jednostavni i zdravi božićni kolačići od heljde onda zaista morate provjeriti i ostale jednostavne i ukusne recepte na Stela's Food Stories.
Stela’s Food Stories je mjesto gdje se sastaju nutricionizam i gastronomija. Stelini recepte nisu samo ukusni već i osmišljene s najvećim poštovanjem prema sastojcima i njihovoj nutritivnoj vrijednosti te potencijalnom pozitivnom učinku na naše zdravlje.
Na njenom Instagram profilu možete pronaći i video upute kako sve to možete napraviti i sami kod kuće!