Ideje za ručak

Isprobani recept za najsočniju gibanicu sa sirom

Gibanica, gužvara, ona brza pita sa sirom ili nešto četvrto, zaista nije bitno kako ju zovete jer kada probate ovaj recept koji smo pronašli u Sašinoj kuhinji, ostat ćete bez teksta!

Rivista.hr

Pita gužvara, poznata i pod imenom gibanica sa sirom, stoljećima je ukorijenjena u tradiciji naših prostora. Ovo jelo, koje se sastoji od slojeva tankog hrskovaog tijesta, tj. kora za pitu, ispunjenih bogatim i kremastim punjenjem od sira, predstavlja savršeni spoj jednostavnosti i finog okusa. Nama je gibanica sa sirom jedan od dražih brzih recepata jer zaista ne zahtijeva puno vremena za pripremu, a cijela obitelj se jednostavno potuče za gužvaru čim je izvadimo iz pećnice.

Iako recepata za gibanicu sa sirom ima na pretek, mi se nekako uvijek držimo ovog jednostavnog recepta koje smo vidjeli na stranici Sašina kuhinja. Otkako smo otkrili ovaj recept, gibanica sa sirom postala je jedno od top jela kojem se uvijek vraćamo kada nemam pretjerano puno vremena za nešto komplicirano. Budimo iskreni, tko bi odolio sočnom punjenju od sira i hrskavim slojevima tijesta? Mi sigurno ne.

Za one koji vole vizualni prikaz, evo videa ovog jako jednostavnog recepta za gibanicu za sirom, a svi vi ostali koji više volite čitati, samo nastavite scrollati dalje!

Sašina kuhinja: isprobani recept za gibanicu sa sirom

Evo kako pripremiti savršenu gibanicu - isprobano!

Korak 1: U veliku zdjelu dodajte sir, jogurt, ulje, jaja, mineralnu vodu i sol, prateći prethodno navedene mjere. Detalje o količinama možete pronaći u opisu videa i na popisu sastojaka. Dobro promiješajte sastojke dok ne dobijete jednoličnu, prilično tekuću smjesu prikladnu za gibanicu ili gužvaru.

Korak 2: Okruglu tepsiju lagano nauljite i na dno položite prvu koru za pitu. Ostale kore potopite u pripremljenu smjesu, blago ocijedite i ravnomjerno ih rasporedite u tepsiju, gužvajući svaku koru posebno. Na vrh složite zadnju koru, prelijte je preostalom smjesom ako je ima. Cijelu površinu lagano izbodite vilicom i ostavite da odstoji najmanje pola sata, idealno i duže, kako bi se sastojci dobro proželi. Pripremljenu gužvaru možete čuvati u hladnjaku i peći sljedećeg dana.

Korak 3: Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 40 minuta, ali pazite da povremeno provjerite jer svaka pećnica peče drugačije. Ako se tijekom pečenja rubovi malo zapeku, odvojite ih nožem, pa pitu preokrenite i istresite, kako je Saša prikazao u video receptu.

Javite nam kako vam je ispala gibanica!

Nama je najzabavniji dio trenutak kada gibanica dođe do stola. U našoj obitelji, prvi komad uvijek je najtraženiji, a naravno da se odmah stvori i natjecateljska atmosfera - tko će prvi dobiti svoj komadić. Nadamo se da ćete i vi probati Sašin recept za ovu najukusniju gužvaru sa sirom koju smo probali u životu. Ako probate, javite nam dojmove!